¡Tornada a classes! Tàctiques i tècniques d’estudi
Arriba setembre i amb ell la volta a les classes. Es tracta d’un dels nostres mesos favorits. Cada any revivim aquesta il·lusió per tornar a l’aula, a estrenar llibres nous, a retrobar-nos amb amics i a tornar a començar un nou curs replet d’oportunitats i il·lusió! I així volem que sigui per als nostres alumnes. Un nou curs formatiu en el qual aprendre i aconseguir tots els seus objectius. I per a això, res millor que ser constant des del principi. T’agradaria conèixer algunes tàctiques i tècniques d’estudi que et seran d’ajuda per a tenir tot baix control des del primer dia? Et revelem algunes d’elles en aquest post!
La planificació i l’organització és un dels aspectes fonamentals que t’ajudaran a aconseguir els teus objectius des del primer dia, i així te’l comptem en aquest post del nostre blog. Juntament amb això, també altres tècniques o tàctiques d’estudi es convertiran en imprescindibles per al teu dia a dia. Arribar a tot sembla complicat, sobretot si compagines treball i estudi, però et diem que sí que es pot! Pren nota i aconsegueix els teus objectius per a aquest nou curs formatiu!
1. Estudiar sinònim d’aprenentatge
Recorda que estudiar no ha de ser sinònim de memoritzar, sinó d’enteniment i aprenentatge. La nostra finalitat no és que arribis a l’examen, ens “bolquis” tota la informació retinguda al teu cap i marxis de les nostres aules sense entendre el que has estudiat. Una bona formació és aquella que es queda en el teu cervell, i que gràcies a la pràctica i l’explicació et faci entendre el perquè de cada terme. Només d’aquesta manera, podràs retenir i saber explicar cadascun dels temes amb les teves pròpies paraules.
2. Subratllar
Subratlla, i fes-ho si vols en diferents colors per a així reconèixer diferents conceptes. Pots fer-ho segons la importància o si es tracta d’un terme tècnic, o una definició per exemple.
Aquesta tècnica t’ajudarà a resumir i que d’un sol cop de vista, després d’aquesta primera lectura, puguis visualitzar allò que és més rellevant. Un truc és que una vegada subratllat puguis entendre un text amb solament llegir les paraules subratllades.
3. Fes les teves pròpies anotacions i esquema
A més de subratllar, crear les teves pròpies anotacions, esquemes i fitxes d’estudi t’ajudarà a repassar i organitzar cadascuna de les teves assignatures. Per temes, per conceptes o per termes, sigui com sigui, aquesta tècnica t’ajudarà molt més del que penses. Perquè és molt més senzill estudiar de les teves pròpies anotacions, ja que en realitzar-los, estàs entenent cadascun dels punts.
L’ús d’esquemes, així com fitxes senzilles amb els termes i conceptes més importants, t’ajudarà a generar en la teva ment un menú desplegable des del qual posteriorment podràs explicar cada apartat sense necessitat de memoritzar.
4. Utilitza regles Mnemotècniques per a memoritzar
Les regles Mnemotècniques és un dels mètodes d’estudi més utilitzats per a memoritzar llistes o conjunts de termes. Es tracta de solament memoritzar paraules inventades que pots construir a partir de les inicials de cada paraula. Una tècnica ideal per a aprendre’ns conceptes una mica més difícils de memoritzar i que podríem oblidar sense l’ajuda d’aquesta primera inicial!
5. Practica i imagina’t diferents casos pràctics!
No oblidis practicar cada apartat estudiat. Per a això, imagina’t diferents casos pràctics en els quals puguis aplicar-ho! Com comentàvem, és molt més fàcil recordar i aprendre amb enteniment que memoritzant.
Pensa com podria ser per exemple la pregunta d’un examen teòric o pràctic, no importa, i intenta explicar-la. A més si ho fas en veu alta i sense mirar les anotacions, t’ajudarà a saber en quines falles i quins punts s’han oblidat.
6. Repassa i avalua
Es tracta d’un dels últims passos abans d’un examen, però un dels fonamentals. No deixis tot per a l’últim dia, i aposta per aprofitar aquest dia anterior per a repassar i avaluar. Pots fer-ho sol o amb companys, i és que no hi ha res millor per a apaivagar nervis i repassar tots junts l’après a manera de brainstorming.
Què t’han semblat aquestes 6 tàctiques d’estudi? Sols utilitzar alguna diferent i que t’ajudi a portar tot al dia i anar aprenent els aspectes fonamentals molt abans de l’examen? Si aquesta així, deixa’ns-ho en comentaris! Ens encantarà conèixer quins són els teus “trucs” per a organitzar i estudiar. Des de Cedesca aprofitem aquest post per a desitjar-vos a tots una feliç volta a les classes!