La importància de les dones en medicina
Com ja sabeu avui dia 8 de Març, és el dia de la dona i per això des de CEDESCA volem fer un homenatge a totes aquestes dones que han estat peces clau en el món de la medicina i la salut.
En l’actualitat el nombre de dones que decideixen començar la carrera de medicina ha augmentat en gairebé un 50% en els últims 20 anys. Si bé encara en dia és complicat trobar dones al capdavant d’alts càrrecs.
A continuació, veurem algunes d’aquelles dones que van lluitar pel que creien i que no van ser prou valorades o reconegudes.
DOROTHEA CHRISTIANE LEPORIN (1715-1762)
Va escriure la dissertació “Una recerca profunda de les causes que eviten que el sexe femení cursi la universitat”, tant va anar el renou que es va originar que va ser traduïda en diferents idiomes. Finalment el seu treball va ser publicat i li van permetre matricular-se en la Universitat de Halle. Malgrat ser acceptada, mai va estudiar en la universitat i tot el que va aprendre de medicina va ser gràcies al seu pare. Sempre es va dedicar a ser doctora.
ELIZABETH BLACKWELL (1831-1910)
Va ser la primera dona estatunidenca titulada en medicina i una de les grans influents de l’àmbit. Va ser rebutjada per més de 12 universitats , fins que finalment va ser acceptada en la universitat de Geneva als afores de Nova York. Una vegada graduada, li va anar impossible trobar treball en cap hospital, i per aquest motiu va viatjar a França, on va estudiar obstetricia. Anys després va tornar a Nova York i va treballar en una clínica fundada per dones. A més va ser la fundadora del primer hospital dirigit exclusivament per doctores.
MATILDE PETRA MONTOYA LAFRAGUA (1859-1938)
Finalment, Matilde Petra Montoya Lafragua , va ser la primera dona mexicana a graduar-se en medicina. Quan es va voler matricular en la universitat va ser expulsada. Els directius van acreditar que no tenia superats els cursos anteriors, i que una dona no podia disseccionar el cadàver d’un home. En veure que era mentida, va escriure una carta al president perquè la readmetessin. Finalment ho van fer, va poder obtenir el seu títol en medicina i va tenir el gran reconeixement en la premsa del país.
DOLORS ALEU I RIERA (1857-1913)
Aquesta dona catalana, filla d’una família burgesa de la ciutat comtal, va ser la primera espanyola a cursar medicina en la universitat des del primer curs l’any 1874. El seu pare, doctor en farmàcia, va contractar dos guardaespatlles perquè l’acompanyessin a la facultat ja que no confiava en la seva seguretat atès que era l’única dona. Aleu va superar la carrera amb unes qualificacions excel·lents però va haver d’esperar 3 anys perquè li permetés presentar-se a les proves per a aconseguir la llicenciatura. Va crear juntament amb Clotilde Cerdà i Bosch, la ‘Acadèmia per a la Il·lustració de la Dona’, institució en la qual va fer de professora d’Higiene Domèstica. Es va especialitzar en ginecologia i va dedicar més de 25 anys de carrera a aquest àmbit.
Aquestes són algunes dones que són el clar exemple del complicat que ha estat accedir a carreres que estaven pensades per a homes, però en les quals elles eren igual o més capaços per a cursar-les amb èxit.
Aquestes dones ens van demostrar que cal lluitar pel que vols i que amb perseverança i esforç tot es pot aconseguir.